Een aperitiefsoepje. Aardappel-salie soepje met chorizo.
Zomer of winter. Bij ons staat er elke dag soep op het menu. Aangezien de salie nu weelderig bloeit in mijn kruidentuin, gebruikte ik het voor dit aardappel-salie soepje.
Dit soepje is lekker als aperitiefsoepje. De smaak is intens en speciaal. Salie is een makkelijk kruid, wat goed is voor mijn niet-groene-vingers. Je herkent het aan zijn grijsgroene of paarse, fluweelzachte blaadjes. Salieblaadjes geuren zeer aromatisch en smaken sterk door. Ik hou wel van die smaak. En de bijtjes houden er ook van. De Italianen zijn waarschijnlijk de grootste salieliefhebbers. Salie wordt er gretig gebruikt in verschillende Italiaanse vlees-en pastagerechten. Denk maar aan saltimbocca, waarbij een stukje vlees (of kip) bedekt wordt met rauwe ham en een blaadje salie en het geheel gesmoord wordt in witte wijn. Ik verwerkte salie ook al in hartige saliekoekjes. Moet je zeker ook ons proberen. Ze worden jouw favoriete aperitiefhapje. Je kan ze zelfs serveren bij dit aardappel-salie soepje.
Salie kan soms wat te overheersend zijn als je er teveel van toevoegt aan het gerecht. Maar voor dit soepje heb je toch een flinke portie salie nodig. Ook de bloemen van de salieplant zijn eetbaar. Binnenkort bloeit de plant weer met mooie bloemen in paarsblauw. Salie is ook lekker gedroogd. Ik hang geregeld een bosje verse kruiden in mijn keuken om te drogen. Dat geurt heerlijk als je er voorbij komt.
De basis voor deze soep zijn patatjes. Je kan de aardappelen of een deel ervan vervangen door courgette. Laat de schil eraan. Zo krijg je een frisgroen soepje.
Dit aardappel-salie soepje werkte ik af met krokant gebakken salieblaadjes en chorizo. Wanneer ga jij dit soepje maken?
Aardappel-salie soepje
Ingrediënten
- 500 g aardappelen
- 50 g salie + wat extra blaadjes om te garneren
- 1 l water
- 2 blokjes kippenbouillon
- 50 ml room
- peper en zout
- 6 sneetjes chorizo
- 1 klontje boter
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
- Hak 50 gram salieblaadjes fijn.
- Stoof de aardappelen aan in een klontje boter.
- Voeg de salieblaadjes toe en stoof ze mee aan.
- Bevochtig met het water en voeg de kippenbouillonblokjes toe.
- Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
- Mix de soep glad en voeg de room toe.
- Bak de overgebleven blaadjes salie in een pan met olie tot ze knapperig zijn.
- Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
- Bak nu de sneetjes chorizo in de pan tot ze krokant zijn.
- Haal de gebakken chorizo uit de pan en snijd in stukjes.
- Garneer de soep met de krokante blaadjes salie en de stukjes chorizo.