Een warme kerstgroet met deze aardappel-preisoep met furikakechips
Vooraleer iedereen de keuken induikt om heerlijke kerstgerechten klaar te maken, wil ik graag even de tijd nemen om mijn kerstwensen met jullie te delen. Kerstmis is meer dan cadeautjes, feestelijke diners en een kerstboom met glinsterende lichtjes. Ik hoop dat Kerstmis je vreugde en verbondenheid brengt en dat je aan de feesttafel weer onvergetelijke herinneringen maakt. Ik stuur je een warme kerstgroet en wens je fijne feestdagen gevuld met gezelligheid, liefde en natuurlijk lekker eten en drinken. Om je wat inspiratie te geven voor dat laatste deel ik graag nog een recept. Dit keer van een lekkere aardappel-preisoep met furikakechips. Voor kerst of voor de dagen erna.
Deze aardappel-preisoep is lekker romig en krijgt ook een feestelijke touch door de toevoeging van een crumble van Japanse furikake en chips. Om de smaak nog verder te verrijken, voegde ik dashipoeder toe, wat een heerlijke umamismaak geeft. Voor het maken van dashi kun je de traditionele methode volgen. Maak zelf dashi door kombu (=zeewier) in warm water te laten trekken en dan bonitovlokken (=vlokken van gedroogde tonijn) toe te voegen. Of je kan eenvoudig dashipoeder kopen, zoals je ook kippen- of groentebouillonpoeder koopt. Voor deze ingrediënten kan je terecht in de Aziatische winkel.
Furikake, een mix van sesamzaad en zeewier, voegt niet alleen een knapperige textuur toe, maar ook een subtiele smaakversterking. In Japan gebruikt men het vaak als topping voor rijst. Furikake past echter ook uitstekend bij salades, sushi, pokébowls of zoals hier, in hartverwarmende soepjes. Je kunt verschillende varianten vinden in de Aziatische winkel, zoals wasabi-furikake voor een extra pittige twist.
Wil je meer te weten komen over deze Aziatische smaakmakers? Kom ze ontdekken en proeven tijdens 1 van de kookworkshops in mijn kookstudio in Leuven.
Nog op zoek naar een last-minute kerstcadeautje? Doe eens een kookworkshop cadeau. Fijn om te geven. Leuk om te krijgen.
Aardappel-preisoep met furikakechips
Ingrediënten
- 30 ml olijfolie
- 300 g wit van prei
- 300 g aardappelen (netto gewicht)
- 1 bouillonblokje (groenten of kip)
- 5 g dashipoeder
- 750 ml water
- 100 ml room
- peper naar smaak
- zout naar smaak
- nootmuskaat naar smaak
- 4 el furikake
- 20 g chips met zout of mengeling van zout en peper
Bereidingswijze
- Was de prei grondig en snijd in dunne ringen.
- Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
- Stoof de prei zachtjes aan in de olie gedurende 15 minuten. Roer regelmatig.
- Voeg de stukjes aardappel toe en stoof ze mee aan.
- Doe het water erbij samen met het verkruimelde bouillonblokje. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Laat de soep 20 minuten doorkoken tot de aardappelen zacht zijn.
- Voeg het dashipoeder toe en mix de soep glad.
- Werk de aardappel-preisoep af met room. Roer door.
- Doe de furikake in een kommetje. Verkruimel er de chips door.
- Werk de soep af met een lepel furikakechips.
- Smakelijk!