’t Is hier bijna gedaan met de rode bessen. Nadat ik je liet proeven van de rode-bessen-taart en de financiers met rode bessen, trakteer ik je vandaag op aalbessengelei. Wij genoten er al van tijdens een ‘petit-déjeuner sur l’herbe’. In pyjama. 😉
Zoals altijd check ik bij confituurplannen de blog van Madam Confituur. En voilà, het eerste recept is al meteen wat ik zoek. Bij de A: aalbessengelei.
Wat heb je nodig?
Voor 4 potjes van 330 ml
2 kg vers geplukte of vers gekochte rode aalbessen
2 dl water
Confituursuiker type 500 gr suiker op 1.5 kg fruit (Madam Confituur gebruikte de suiker type 1 kg suiker op 2 kg fruit).
Materiaal: 4 kraaknette potjes met kraaknette deksels – 1 kookpot – 1 kraaknette geleidoek of handdoek – een zeef
TIP – de potjes en deksels laat je 10 minuutjes koken in water. Dan zijn ze proper en klaar om te vullen met uw confituurke.
Hoe maak je het?
Was de besjes en rits ze van de takjes. Daar ben je eventjes zoet mee.
Doe de bessen samen met het water in een kookpot en laat 10 minuutjes zachtjes koken totdat de bessen openspringen.
Leg een propere doek in de zeef en zet de zeef boven een propere kookpot. Wacht totdat het sap er helemaal door is gelekt. Roer eens goed door de pulp met een houten lepel.
Gooi de vruchtenpulp weg en weeg het sap af. Van 2 kg besjes hield ik 1 liter bessensap over.
Hiervoor gebruikte ik 400 gr geleisuiker van het type 500 g suiker op 1.5 kg fruit. Ik hou niet zo van te zoete confituur. Maak je een kleinere of grotere hoeveelheid gelei, dan moet je de hoeveelheid suiker even herrekenen.
Gebruik je net als Madam Confituur de suiker van het type 1 kg suiker op 2 kg fruit dan heb je 55 à 65 g suiker nodig per 100 ml sap.
Je hebt het sap en de suiker afgewogen? Nu kan je aan de kook.
Giet het sap in de kookpot en voeg de confituursuiker toe. Roer de suiker goed om. Wacht tot het mengsel kookt. Stel je kookwekkertje in op 3 minuten. Eventueel schuim dat boven komt drijven, schep je eraf met een schuimspaan. Na 3 minuten kijk je de stolling na. Schep een beetje gelei op een koud bordje. Loopt de gelei niet uit, dan is hij klaar.
Tijd om de potjes te vullen. Dichtdraaien, omkeren en laten afkoelen.
De zomer, gevangen in een potje. Heerlijk. Huiselijk.